Pages

April 6, 2009

Aku rasa bersalah sgt dkt 3 ekor anak haiwan ni

yup..ak mmng rasa berslh dn menyesal sgt2 akibat sikap ketidakmatangn ak waktu itu terhdp 3 ekor anak haiwan yg x bersalah ini

p/s awal2: jgn ingat ak ni kejam kt haiwan.....masa tu mungkin ak tgh x waras lah kot....skang dh insaf...tu lah nk tulis entry ni.....


1) anak kucing (kitten)

waktu cuti semester biasanya ak blk kampung datuk ak, temnkn atuk ak kt kmpung yg keseorngn..yer lah, nenek dh xder....kt rumah atuk ak tu yg jadi temannya adlh kucing2 lah..mmg byk..tu kalau kt dlm rumah....kalau kt luar rumah...ada lah pulak cik yam (ayam2) dan cik boo(lembu)..... tapi dlm bnyk2 kucing kt rumah tu..adalh sekor ni masih kanak2 lagi...tapi kasihn dowh,,kena abaikn dkt mak dia sebb mak dia dpt baby baru..... yg masalh kucing tu...dia punya sistem kumbahannya mmg trouble giler...suka2 jer berak kt merata-rata...tmpat2 strategik plk tu...mmng sush nk diajar...kencing pun merata2 gk...bukn tu jer..kdng2 asyik muntah jer..tp yg jadi mangsanya atuk ak lah nk kena bersihkn semua tu....nk hrpkn ak..mmng xblh hrp lah bab2 mcm tu.......ak ni jenis yg pembersih...xblh thn dgn semua tu...

disebbkn tension dn bengang sgt dgn ank kucing tu ak pernh cmpak dia kt ibu ayam yg tgh dok beriadh bersama dgn ank2 nya...korng taulh kan..kalau ibu aym yg bw ank mesti garang giler kn...so xpsl-psl lah si kucing tu kena belash dgn ibu ayam tu...hoho....seronok ak tgk...kucing tu apa lagi lintng pukang lari dibuatnya...ha..rasakn...ambik ko...bukn sekali tu jer ak buat mslhnya...2 3 kali gk..smpailh atuk ak perasn......so..lps tu ak dh xbuat dh...

tapi ak ada idea baru...ak cmpak kucing tu kt dlm semak..adalh beratus meter gk dr rumah....atuk ak perasn..mana kucing kesayngn dia menghilang ni.....ak bg tau lah...yg ak kasi kucing tu dkt adalh sorng mak cik ni...dia snggup bela kucing tu...(he..he....xpsl-psl..ak menipu)....tp esok2 nya......ak bangun ..tgk elok jer ada kucing tu kt dlm umah.......aii... pandai plk dia cari jln blk...xper lah...biarkn lah dia..ak pon dh nk blah dh lagipon....

w/pon trouble maker..tp ank kucing tu comel cm gmbr diatas ni.....tp ak dh xkisah dh..comel ke buruk ker...kalau ak dh bengang.....mmng merana lah si anak kucing tu...



2) anak ayam (chicken)

ni pon kt kmpung atuk ak gk...straight to the point lah....ak pernah panggang anak ayam yg comel2 warna-warni tu (baby chicken)...bukan setakat panggang..terus ngap....ak pon xtau masa tu pemikirn ak mcmana ...xtau nk bezakan halal haram...mmg lah ank ayam tu atuk ak yang punya...mslhnya masih baby lagi....dia mati pon sebb ak yg kerjakan....sebab bengang dgn mak anak ayam tu.....yer lah..garang sgt dowh...pantng nk usik ank dia sikit...dh kena kejar....
ak pon satu...yg pegi usik ank dia kenapa....niii mmng ak berasa berslh giler lah....


sebb mak dia lah..anak ayam ni jadi mangsa.....sekrng dh bersemadi dlm perut ak......BERSALHNYA....



3) anak monyet (baby monyet)

kishnya mcm ni....cuti sek mengh dulu...satu hr tu ak ikut ayah ak masuk hutan.....sedng dlm hutan tu..ak terjumpalah dgn makhluk yg comel ni, ank monyet lor..mmg masih baby lagi...xpndai berjln pon...merngkk jer baru.....tapi kasihn sebb ada kesan darah dkt kaki anak monyet tu..mungkin sebb mak dia kena tembak.....mungkin anak dia pon terkena jugk lah kot dan terjatuh dr pelukn mak dia (hehe..skemanya).....so sebbkn kasihn ak teringin nk bw balik baby tu...bg tau lh kt ayah aku...ok jer...tp ayah ak ckp tu bukan anak monyet..tapi anak lotong, adalh spesis monyet gak.....kalau yg dewasa muka putih..yg baby ak jumpa tu warna orange...sebbkn warna orange tulah ak berkenn dkt si ank tu...jatuh hatilah katakn...yerlah xpernh tgk anak haiwn comel cm tu...warna orange plk tu...


then, smpai kt umah...so ak kenlknlah baby ni dkt ahli keluarga ak...adik ak seronoknya bukan main..so kitorng bersihkan lah baby ni...kasi rawatan semua.....hehe..tp baby ni still dia suka bermnja dgn ak compare dgn ahli kluarga ak yg lain..yer lah mungkin ak orng yg pertama dia jumpa...pntng nmpak ak jer..terus nk terkam..bergayut kt badan ak...kalau kuku xtajam ..xper lh...ni tajamnya bukn main...nk potong..mak ak ckp..mana boleh potong....


sebbkan dia masih baby lg..so trouble lh jugak dgn sistem kumbahn dia ..nk pakaikan diapers xmuat...terpksalah balut dgn kain....tp still trouble gk...asyik tercabut jer kain tu..dh lah baby ni dia xder rumah khas...terpksalah lepas dlm rumah...yg ak bengang sgt selalu jer berak merata-rata...kencing pon sama...atas lantai lah..tilam lah....mmng bengang.....sebb ak bab2 kebersihan mmng pantang lah ...sejk tu lah ak dh xsuka nk pegang baby nih...emak dgn adik ak jer slalu main dgn dia...

tp baby ni gak mlm2 xblh tido sorng2..memg maslh tul...dia dh jadi rapat dh ngn mak aku....dibuatnya cm emak angkat plk...kadng2 klau xtido bergayut kt kaki mak ak...dia tido sebelh adik ak..yg mslhnya adik ak tu tido sblh ak....ak pernh setiap mlm tu....bengang sgt...biasanya slps adik ak dh tido dh..ak amik baby tu...ak hempap kt lantai....amik ko..padan muka..xcukup ngan tu..ak kurung dia dlm stor mlm2...mmg kesihn dowh kalau fikirkn...dhlah baby tu takut dok sorng2..yer lah xprnh berenggang dgn manusia......setiap kali ak kurung dlm stor tu...mesti baby tu meraung (senng cita menagis lh ckp).....tapi pagi2 ak lps lh blk baby tu...hehe...bijak2...


tu lah...ak memmg nyesal lah dgn perbuatan ak tu....tu sepnjng ak kt umah....dh hbs cuti ak blk ke asrama sekolah (dulu ak kt boarding school)...then selang 2 minggu lps tu....adik ak telefon ckp baby dh mati.....suara adik ak tu cm sedey jer ak dgr...mungkin dh rpt sgt dh kan...
...tp baby tu mati sebnrnya bukn sebb ak...tapi ak rasa dia nyer kesan peluru tu masih ada lagi......jgn slhkn ak dowh....adik ak ckp..baby tu cm demm panas lah sblm meninggal....mungkin rindu kt mak dia lah kot...........ahhhhhhh......menyesal....xsempt nk mintak maaf (hehe..haiwn ..mcmana ekk)......dh lah ak yg bertanggungjawab bw baby tu balik umah.....last2 ak yg abaikan...

comelnya baby monyet tu cm gmbar diatas ni...tapi baby yg ak jumpa tu sebijik cm gmbr kt bwh ni, warna orange....mmng comel-lah.....terus kidnapped bw balik umah...

22 comments:

Paan Lee said...

ish kejamnye.... haha, aku pun selalu gak dera haiwan yg aku tak suke-nyamuk, tikus, semut, lipan, haha :D anyway, column nak chit chat dh takde ek? urm..

Armin said...

HEHE..PAAN ..MASA TU TGH X WARAS...

~yup, nnti lah akn bukak balik yerp paan...esok lusa..OK..
~(ADA PROBLEM DGN BEBERAPA ORNG ANANOMOUS)

Mohd Nasri Md. Nasir said...

uish..ni smpai mkn ank ayam ni..haha

Jitegha said...

peh! kejam tol ko nih.... meh sini aku cuba campak ko kat ibu singa n anak2 singa...haha

nurain said...

arggghhhh!!!

psycho nye ko kecik2 dulu..ko panggang anak aym?huaaa..kejam nye..

uh.bagusla ko dh nyesal..kalo x nak je aku kol wwf..biar dorang kurung ko lak~

haha

TeNgKu JoHaRi said...

gile ar kejam
hoho
tp ak pun pnah gak
tp ak bg putus ekor pepatung je
huahuahua
nway wei ak suka ar cita copy tu
besh bangat
sambung2

Armin said...

nasri,
sedap lor...ayam panggang duh..siap cicah ngn sos lagi...haha...lawak jer la...ak dh explain kt ko dh kan :)

jitegha,
jgn dowh..ak takut singa..kalau harimau ak berani la...time xde duit ak mintak kt rimau, my best frieNd :)..sori loh..ak xsengaja sgt2...dh nyesal giler2 nih..

nurain,
i m not physic....dun wish to be like that..nnti u pon takut nk kwn ngn i nnti..:)

tengku jo;
putuskan ekor pepatung..apa kelas doh..hehe..tapi ok lah drpd ak....
dah dah dah...ak mmng dh insaf dah ni//:)

eh nnti lah ak updatekn kisah si copi tu..dh ada dah..cuma mls nk post lagi lah..tunggu jer weekend ok..after series "WHEN THEY TALK"..

~NICE FRIENDS U ALL~

Nazra~ said...

ngeri2.
nasib baik sya bukn ketiga-tiga haiwan tu :P

ZaHiRaH said...

aaa...sgt zalim!!! sian anak kucing tu

Armin said...

nazra and zahirah,

hehe..that was my previous doing.... ye la...i m deserved to be called as cruel ..zalim ..OK lah but now dah repent dh ...betul ni....dh jadi seorng yg penyanyang dh......:)

Cik Peanut said...

hai..peanut tak jumpa chat box lah
hantar mesej kat sini ye
hehehhe
peanut mahu tinggalkan dunia blog sementara waktu, tulun2 tengok2kan blog peanut ye..n jangan lupa join contest kat blog peanut..ajak kengkawan ramai2..hehehehe...
bye2 ye.peanut kembali selepas habis exam..heheh

LaDy NaS said...

memang kejam ar ko neh! hehehe...salam singgah!

zaidi ali said...

Kalo ngko hidup didunia Planet of the Apes....mungkin ngko dah kena hukum sula buat satey. huh..hu

armin said...

hehe...nasib baik ak kt planet bumi...fuhh..:)

momo+nini said...

reading this post, i am very scared of you.. do you still do that kind of things now?


nini, the co writer of "A Box Of Paraphernalia"

kakeru said...

Ish3x..Dasatnya..huhu... Tp, saya pun pernah gak wat mende camni. Bunuh cicak, habis saya pijak2 cicak di sebalik tikar getah tu... Uish...berdarah2 badan dia. Lepas tu terus rasa seram sejuk badan. Terasa bunuh cicak tu macam bunuh org lak..huuhuu.. Seram tu..

Lepas tu, tobat tak buah dah...takut ooo...

LiLohOnEy said...

kitten tu tomey sgt lah :)


*singgah balas :) *

Armin said...

haha kakeru,

ak lain plk, cicak geli dowh..kalau nmpak jer rasa cm nk muntah jer..ak biasa lari jer kalau nmpak cicak..so xblh lh nk apa2 kn haiwn ni..

lilohoney,

kitty tu just sekadar gmbr hiasan jer lah..tp yg sebenr pon comelnya cmtu lah gk...

Anonymous said...

dah taubat belum

CottonBud said...

ko kejam yosh, kejammm!!!! *skrip drama semata* haha!

takpala, ko pun dah insaf. good boy. xD

tiqaxu said...

haha..ramai betol yg hentam ko.. cam masuk af la plak..@ mlaysian idol..?
aku nk hentam gak pun, ko dh insaf kan? lagipun diorg ni sumer dah kritik apa yg patut.. heh5..

Anonymous said...

armin-yosh.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading armin-yosh.blogspot.com every day.
quick loans
online payday loan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails