Pages

March 28, 2009

Kilat!! dan cara melindungi diri anda

Sekarng ni musim hujan kn kt negara kita, not only rain lah kn, but it accompanied by the lightning flash and its bang. Takut kan dgr bunyi kilat yg kuat disusuli dgn effect cahaya nya especially budak2. in fact ak dulu zaman kanak2 pon mmng selimut habis satu bdn lah bila terdengar bunyi guruh ni...hehe..korng pon kn...


Here are some short n brief information lah that i would like to share with u about the lightning and how to protect urself....selmt membacanya...



1. lightning merupakan proses discharge of electricity. Iaitu electron akn melompat/ tertarik oleh cas positif dibumi dr awan (cas –ve) dgn cepat dn disusuli oleh bunyi yg kuat.


2. or in other way around it is a static charge from clouds following the path of least resistance to the earth involving high voltage and current.


3. a strike can average 100 milion volts of electricity and current of up to 100, 000 amperes manakala suhu yg terhasil pula sebanyk 30,000°C. Pergh....dahsyat!! tu, So berhati2 lah anda semua...


4. in fact badan manusia pun mempunyai rintangan sekitar 1k ohm...so any lightning strike would bring damage on organ, human tissue..


5. so langkh pencegahan, jgn berada kt luar semasa lightning strike...hehe..as easy as that


6. but If u re outside, Immediately crouch down, get on the balls of your feet and cover your ears. Do not lie down or place your hands on the ground… it can be alike a complete circuit then!!..alah, mcm litar lengkap..perantaranya bdn manusia .. and bumi jadi ground…(theeee.hopefully u all can understand this)


7. lagi satu jgn juga berada dibawah pokok ker, pondok usang ker sebb tempt2 ni doesn’t have any good protection lah cam tiada grounding.


8. but if u re inside ur house and would like to leave ur house..remember the 30-30 rule!! ...>>> it state that ..after u see a flash of lightning, count to 30 snds.. >>> if ur count can’t reach to 30 scnds b4 u hear next thunder...>>> so better u keep staying inside..>>> after last flash lightning instorm,.>>> wait 30 minutes b4 leaving home ok...


9. fact shown that half of all people who died from lightning re struck after the storm is over..


10. Last but not least, make sure ur house too well equipped with full protection circuit n devices.





Hey Arnold.... don't u ever go around playing outside during the lightning srike ok!! got it...


4 comments:

zElDrItCh said...

thanx for the info bro..tp kalo x silap aku..kilat nih akan berulang kali untuk satu tempat yg sama tp belainan masa la kan..btul x??aku pernah terbaca kat maner ntah..

armin said...

a'ah betul tu...

normal lah tu ...cm lelaki (cas -ve)dgn perempuan lah (cas +ve)..biasalh tu ramai lelaki minat kt sorng perempuan kan....hahaha...melawak jer lah...

to be more precise,, there ve theory lah about it i m not expert about it..emM..takut salh plk tulis kt sini...

as far i know,..strike tu dtng dr cas -ve kt awan. kt awan tu sendiri ada certain part cas -ve semua and certain part lagi cas +ve. during lightning ketumpatn/kepekatan cas -ve tu tinggi dan berada di hujung awan. so dia akn menymbr cas +ve kt bumi, biasanya cas +ve byk tertumpu kt hujung puncak bangunn tinggi yg berbentuk curve (cerung).....
kenapa berulang kali strike tmpt yg sama coz cas2 -ve tu sendiri yg berada pd kedudukn/kelompok yg sama....

just my opinion lor, may be u know more detail about this...

irbika said...

hmm.. memang kerap tul sekarang negara kita dilanda kilat kan!!! pancarannya Ya Allah! tajam! mahu tersangkut nafas...

p/s: masa kecik dulu tiap kali kilat g nyorok bawah meja makan... tatooot!

armin~yosh said...

a'ah Irbika..betul tu... duk dlm rumah pon rasa takut apath lagi kalau duk kt luar kan..

..hehe..mcm2.....cm dlm cita war of the worlds plk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails