Pages

March 29, 2009

Basic of Energy and Electricity (at home n our country)


Bunyi entry pon dh mmbuatkn anda mls nk embacanya kan...haaha...dah tau dah...bear in mind ok...yg ak nk bg tau ni adalah asas/ basic and fakta tntng tenaga elektrik kat Malaysia ni...termasuk kt rumah anda pon....so jgn xtahu...of course lah..it can be very basic and i know certain of u of course know about this...but for whom doesn't know it can be very benefit kot..alah..sekadar pengatahuan am jer..senng nnti anak ker, ank buah ker,, jiran tetangga ker tanya anda..blh la anda jwb nnti..hehe....

ok...yg ni berdsrkn pengatahuan aku,, so kalau ada salah harap diperbetulkan ok....cayalah korng semua...




  1. The default value (standardize) bg voltan yg terdpt di rumah anda yg anda aksesnya melalui wall socket (3 pins plug) itu adalh 240V (Vrms) dan mempunyai frequency tetap = 50Hz. so, cuma nilai inilah sahaja yg mampu menghidupkn semua peralatn elektrik kt rumah anda.

  2. Bentuk gelombang nya pula (voltan ini) adalah sinusoidal (sine wave) atau juga istilahnya adalah AC (alternating current). so, cuba tgk dkt radio ker, mesti ada nilai ini: 240V, 50Hz, AC.
  3. Tetapi ada juga menggunakan 'DC' bermaksud direct current. so, cara nk hidupkannya adalah melalui bateri.

  4. 3 pins socket compose of ground (top), neutral (right) and live (left).. (everybody should know this!!). live wire cuma ada satu sahaja kerana connection circuit kt rumah kita adalh satu fasa sahaja.

  5. SIRIM berpandukan standard dari IEC (International Electrotechnical Committe) bagi menetpkan piawai peralatn elektrik di Malaysia. MS dekat peralatn elektrik tu adalah label Malaysia.

  6. terdapat 4 peringkat utama dlm sistem tenaga elektrik: generation, distribution, transmission and load.

  7. generation di Malaysia kebanyakkannya menggunakan sumber tenaga diperbaharui (air) contohnya di empangan hydoelectric kenyir.

  8. terdpt 11 kesemuanya empangan hydroelectric kt semennjung Malaysia.

  9. yang paling besar adalah empangan Bakun di Borneo Sarawak (bakal disiapkan). rujuk my previous post.

  10. manakala Kapar Power Station plk adalah yg paling besar bagi katogeri menggunkan sumber tenaga non-renewable, iaitu menggunakn coal~arang batu. Kapar power station (known as Thermal power station) ni menghasilkn sebnyk 2420 MW electricity. it is also the first coal fired power station in Malaysia.

  11. at present, the transmission system in our country is at voltages of 66kV, 132kV, and 275kV.

  12. then from transmission line , energy akan smpai ke customer melalui distribution system. the distribution system mewakili the final linkage btwn the consumers and the power stations.
  13. disebbkan transmission line ni merupakan high voltage (HV) nyer system..so di penghujung transmission line tu akn terdpt step-down transformer utk turunkn nilai voltan ini to be supplied to the load centres via the distribution network.
  14. the distribution voltages used in Malaysia are 33kV, 11kV, and 415/240V.
  15. bagi nilai voltage yg besar iaitu 33kV and 11kV ni adalah utk kegunaam kilang2/ industri dan ia menggunkan sambungn litar 3 fasa.
  16. manakala bagi rumah kediaman kita pula, cuma menggunkan 240V jer dan smbungn litar satu fasa.
  17. semua perkara ini diuruskan oleh TNB dibawah KTAK.
  18. Pusat tenaga Malaysia (PTM) di seksyen 18 bdr baru bangi tu plk yg akn bertanggungjwb pasal rule and regulation of electricity.
  19. TNB juga dikenali sbg IPP (Independant power producer) dan yg pertama di Malaysia.
OK..DONE...all of these info are based on my understanding and if there any mistakes, plz let me know and i will corect it...btw.. there re still a lot more info and fact about energy and electricity that i would like to share with u from time to time.....so, keep up with me ok...CAYALAH KORNG SEMUA...

8 comments:

tiqaxu said...

kat skul dulu
aku slalu kantoi subjek physic
tajuk eletricity..hehe
aku x buleh nak go on with that..

yosh~armin said...

oho tiqaxu, biasalah tu..setiap orng ada minat masing2, kalau dh xmint mmg rasa muak jer kan kt sesuatu bnda tu.... tapi blh dipupuk jer kn..

but in my case lah i m more interest on the energy.....dan akn cuba go on more deeper lah dlm bidng ni...

Muhammad Azli Shukri said...

Banyak maklumat saya dapat di sini, salam singgah.

baincardin said...

waah...very² informative laa Armin! tenkiu very² much. Yosh! :)

irbika said...

sebenarnya... maklumat tu bagus untuk dikongsi, banyak manfaatnya... tapi dah jadi lumrah alam, yang baik tu susah nak dapat sambutan apalagi nak curi masa org membacanya... tambah org macam i, baca 2-3 kali pun tak gak faham2... hadoiii..

p/s tapi sambil baca sempat la sangap 2-3 kali gak!!! hehehe

Paan Lee said...

banyak nye maklumat dlm satu post! best! nway earth hour aritu gagal di kampung sy huhu.. :)

Paan Lee said...

dear armin, the cartoons are actually from one website. website ni leh buat animation percume.. what i did is just masukkan my own dialogs (idea) in that animation, instead of posting video animation tu. i just tangkap gambar shot by shot... so it looks like kartun la... basically its all animation. if u want to do your own, i give u the website nanti. dont forget ask me again. :D

armin~yosh said...

biasa jer ni..... sekadar info yg basic2 punya...
thanks all..

paan lee, ok.. i got it..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails